Az ősz legmenőbb turmixai
A turmix az Egyesült Államokból indult hódító útjára Nagy-Britannia felé. Az első gyümölcsturmix italokat árusító hely 1973-ban nyílt meg New Orleansban.
A smoothie készülhet többféle gyümölcsökből, vagy zöldségekkel vegyítve, olajos magvakkal dúsítva.. Igazából a fantázia szab határt. 🙂 Egy adag elkészített turmix jelentősen hozzájárul a napi zöldség-, gyümölcsbevitelhez. Az MDOSZ Okostányér ajánlása szerint is legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt kell elfogyasztani naponta, melyből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen.
…Ezekben a turmixokban nincs semmilyen zsírbontó enzim vagy csodaszer.
A turmix összetevői
Ahogy fentebb írtam készülhet csak gyümölcsből is, de semleges ízű zöldségekkel dúsíthatjuk: cukkinivel, salátákkal (madár-, ruccola, bébi spenót…), uborkával, sárgarépával… Nagyon jól passzol a krémes avokádó is, ráadásul ezzel támogatjuk a szervezetünket jó zsírokkal és picit tudjuk lassítani a felszívódást is. 🙂
Gyümölcsök közül szinte bármilyen jöhet, az érett banántól krémes lesz, ráadásul édesíteni sem kell, a bogyós gyümölcsöket egész évben használhatjuk: tökéletes erre a fagyasztott változat. Különböző fűszerek hozzáadásával még izgalmasabbá tehetjük a smoothie-t. 🙂 Chia mag, lenmag, különböző magolajok hozzáadásával segítjük egyes vitaminok felszívódását is. 😉
Vízzel, de lehet növényi italokkal, natúr joghurttal, kefirrel is hígítani, ezzel a napi folyadékbevitelünket, és a bélflóránkat is támogatni tudjuk, . 🙂
Fogyaszt vagy hizlal?
Sokan abban a tévhitben vannak, hogy a csodaturmixok fogyasztanak. A szokásos étkezés mellé beiktatnak 1-2 turmixot és várják a csodát, ami valószínű sosem fog eljönni… Ezekben a turmixokban nincs semmilyen zsírbontó enzim vagy csodaszer. Főétkezést semmiesetre sem szabad lecserélni, csupán kisétkezésre ajánlott, vagy edzés előtt. A turmixolt rostok kevesebb munkát adnak a gyomornak, így könnyebben emészthetőek, gyorsabban emelik a vércukorszintet. Hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez, de nem lehet kijelenteni egy élelmiszerről, vagy ételről, hogy önmagában fogyasztana.
Mindemellett számos pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, lássuk mik is azok:
- magas élelmi rosttartalommal rendelkeznek: csökkentik a székrekedés kialakulását, szerepük vitathatatlan a vastagbélrák, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében
- hozzájárul a napi zöldség-gyümölcsbevitelhez
- hozzájárul a napi folyadékbevitel biztosításához
- vitamin- és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet.
Az ősz legmenőbb smoothie-jai
Sütőtökös smoothie
- 100 g sült sütőtökpüré
- fél alma
- 0,5 dl mandulatej
- 0,5 dl víz
Almás smoothie
- 1 db zöldalma
- 1 tk. reszelt gyömbér
- csipetnyi őrölt fahéj
- 0,5 dl kefir
Meggyes smoothie
- 100 g fagyasztott meggy
- 1 tk. céklapor (vagy 50 g friss cékla)
- 1/4 avokádó
- 1 dl víz
- 1 kk. méz
- natúr joghurt
Mindhárom smoothie esetén, az alapanyagokat összeturmixoljuk, poharakba töltve fogyaszthatjuk is! 🙂
Forrás:
- Élelmezés magazin, 2015. november
- MDOSZ, Okostányér, 2016.
További receptekért, sztorikért keress Instán! 🙂
Még több smoothie receptet itt találsz! 😉