Gluténmentes,  Hozzáadott cukor nélkül,  Húsmentes,  Laktózmentes,  Receptek

Az ősz legmenőbb turmixai


A turmix az Egyesült Államokból indult hódító útjára Nagy-Britannia felé. Az első gyümölcsturmix italokat árusító hely 1973-ban nyílt meg New Orleansban.

A smoothie készülhet többféle gyümölcsökből, vagy zöldségekkel vegyítve, olajos magvakkal dúsítva.. Igazából a fantázia szab határt. 🙂 Egy adag elkészített turmix jelentősen hozzájárul a napi zöldség-, gyümölcsbevitelhez. Az MDOSZ Okostányér ajánlása szerint is legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt kell elfogyasztani naponta, melyből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen.


…Ezekben a turmixokban nincs semmilyen zsírbontó enzim vagy csodaszer.

A turmix összetevői

Ahogy fentebb írtam készülhet csak gyümölcsből is, de semleges ízű zöldségekkel dúsíthatjuk: cukkinivel, salátákkal (madár-, ruccola, bébi spenót…), uborkával, sárgarépával… Nagyon jól passzol a krémes avokádó is, ráadásul ezzel támogatjuk a szervezetünket jó zsírokkal és picit tudjuk lassítani a felszívódást is. 🙂

Gyümölcsök közül szinte bármilyen jöhet, az érett banántól krémes lesz, ráadásul édesíteni sem kell, a bogyós gyümölcsöket egész évben használhatjuk: tökéletes erre a fagyasztott változat. Különböző fűszerek hozzáadásával még izgalmasabbá tehetjük a smoothie-t. 🙂 Chia mag, lenmag, különböző magolajok hozzáadásával segítjük egyes vitaminok felszívódását is. 😉

Vízzel, de lehet növényi italokkal, natúr joghurttal, kefirrel is hígítani, ezzel a napi folyadékbevitelünket, és a bélflóránkat is támogatni tudjuk, . 🙂

Fogyaszt vagy hizlal?

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy a csodaturmixok fogyasztanak. A szokásos étkezés mellé beiktatnak 1-2 turmixot és várják a csodát, ami valószínű sosem fog eljönni… Ezekben a turmixokban nincs semmilyen zsírbontó enzim vagy csodaszer. Főétkezést semmiesetre sem szabad lecserélni, csupán kisétkezésre ajánlott, vagy edzés előtt. A turmixolt rostok kevesebb munkát adnak a gyomornak, így könnyebben emészthetőek, gyorsabban emelik a vércukorszintet. Hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez, de nem lehet kijelenteni egy élelmiszerről, vagy ételről, hogy önmagában fogyasztana.

Mindemellett számos pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, lássuk mik is azok:

  • magas élelmi rosttartalommal rendelkeznek: csökkentik a székrekedés kialakulását, szerepük vitathatatlan a vastagbélrák, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében
  • hozzájárul a napi zöldség-gyümölcsbevitelhez
  • hozzájárul a napi folyadékbevitel biztosításához
  • vitamin- és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet.
Smoothie

Az ősz legmenőbb smoothie-jai

Sütőtökös smoothie

  • 100 g sült sütőtökpüré
  • fél alma
  • 0,5 dl mandulatej
  • 0,5 dl víz

Almás smoothie

  • 1 db zöldalma
  • 1 tk. reszelt gyömbér
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 0,5 dl kefir

Meggyes smoothie

  • 100 g fagyasztott meggy
  • 1 tk. céklapor (vagy 50 g friss cékla)
  • 1/4 avokádó
  • 1 dl víz
  • 1 kk. méz
  • natúr joghurt

Mindhárom smoothie esetén, az alapanyagokat összeturmixoljuk, poharakba töltve fogyaszthatjuk is! 🙂

Forrás:
- Élelmezés magazin, 2015. november
- MDOSZ, Okostányér, 2016.

További receptekért, sztorikért keress Instán! 🙂

Még több smoothie receptet itt találsz! 😉

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.