Blog

Gluténérzékenység – 1. rész

A lisztekben egy olyan anyag található, amelyik a felszívódás szempontjából, döntő szerepet játszó vékonybélnek a rendkívül súlyos morfológiai és funkcionális károsodást idézi elő, ezt a betegséget nevezzük lisztérzékenységnek.

A folyamat autoimmun folyamat. Elsősorban a bélnyálkahártya károsodás, a bél barrier elveszti a funkcióját, hogy megakadályozza a táplálékkal a bélből bekerülő különböző, a szervezetünkre káros anyagok átjutását a vérpályába, de ezzel egyidejűleg megakadályozza azt is, hogy azok a tápanyagok, amikre nekünk, a szervezetünknek szükségünk van, azok átjussanak a vérpályába, ilyen értelemben hasznosuljanak a szervezet számára.

glutenerzekenyseg_petraforjan

Több elnevezése létezik:

  • coeliakia,
  • gluténszenzitív enteropathia,
  • nem trópusi sprue.

Előfordulási gyakoriságban csak a laktózintolerancia előzi meg. Sokkal gyakoribb, mint a felismert esetek száma.

Többféle klinikai formában jelenik meg a betegség:

  1. Manifeszt (szimptómás) coeliakia
  1. Latens coeliakia: olyan betegek, akiknek életük során előfordul boholysorvadás, ami regenerálódik diétára. A glutén hatására boholyatrofia ismételten bekövetkezhet.
  2. Silent coeliakia: boholykárosodás klinikai jelek nélkül.
  3. Potenciális coeliakia: pozitív teszttel, de negatív vékonybel-biopszias lelettel.

A betegség lényege, a búzafélékben jelen levő toxikus anyag, a lisztben található fehérjetermészetű anyagnak, a gluténnek a hatására súlyos károsodások alakulnak ki az arra fogékony egyénekben. Végső soron a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár.

A repcefélék családjába tartozó növényeknek a magjában található meg kizárólag a glutén.

Ezek a fehérjék a következők: (a gabonafélék fehérjéje a glutén alkoholban oldódó komponense)

  • a búzában lévő gliadin,
  • az árpában a hordein,
  • a rozsban a secalin,
  • és a zabban az avenin.

A zab fehérjéje a cöeliakiások legtöbbjénél nem váltja ki az autoimmun reakciót, így a gluténnel egyébként nem szennyezett zab fogyasztható számukra.

buza_petraforjan

 

 

Felhasznált irodalom:
Klinikai és gyakorlati dietetika (Figler Mária, Szerzők, 2015) A kiadásért felel a Medicina Könyvkiadó Zrt. igazgatója
Prof. Dr. Várkonyi Tibor előadása