Desszert,  Reggeli,  Táplálkozás

Sós, foszlós, teljes kiőrlésű kalács

Évek óta van egy jól bevált kalács receptem, még a netet böngészve találtam korábban. Most teljes kiőrlésű lisztből készítettem, kicsit féltem, hogy nem lesz foszlós, nem fog szépen megkelni, de a végeredmény csodás lett! 😉

 

Hozzávalók:

  • 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 150 g fehér búzaliszt
  • 1 cs. instant élesztő
  • 2,5 dl tej + 1-2 ek. ha szükséges
  • 1 db tojás
  • csipetnyi cukor az élesztőhöz
  • 2 tk. só
  • 40 g vaj
  • 1 tojássárgája

A kétfajta lisztet összekeverjük, közepébe mélyedést csinálunk, beleszórjuk az élesztőt, a langyos tejet, a tojást és a cukrot. Elkezdjük dagasztani, addig gyúrjuk, míg az edény falától el nem válik a tészta és a kezünkhöz sem ragad. Duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, deszkára borítjuk és 3 egyenlő részre osztjuk. Egyesével kinyújtjuk őket és megkenjük a vajjal, feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanígy eljárunk a másik két rúddal is. Ha kész vagyunk, hármas fonással összefonjuk. Ismét kelesztjük, majd a tojássárgájával lekenjük. 190 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.