Blog,  Táplálkozás

Az omega 3-6 zsírsavak kapcsolatáról

A zsírraktárakat semmiféleképpen sem egy kanál nutellával kell feltölteni vagy éppen kolbászdiétával.

A többszörösen telítetlen zsírok kategóriáján belül két fontos alosztályt omega3különböztetünk meg:

  • az omega-3 és
  • omega-6 zsírokat.

Az omega-3, mely testünk prémium üzemanyaga, megtalálható a diófélékben, avokádóban, lenmagban, repceolajban és halakban (tőkehal, tonhal, lazac, makréla, hering). Ellenfele az omega-6-zsírsav. Ideális esetben az arányuk 1:3 és 1:5 között van. A valóságban azonban 20-szor több omega-6-zsírsavat fogyasztunk.

Egyre több megerősítést kap az omega-3 zsírsavak bizonyos szívbetegségekkel szembeni védő-, valamint gyulladásgátló hatása. Növekvő érdeklődés övezi a cukorbetegség, valamint bizonyos rosszindulatú megbetegedések megelőzésében játszott szerepét is.

avokadoNormális esetben az omega-6 zsírsavak jelentősen javítják szervezetünk általános állapotát, hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Változatos táplálkozással (megtalálható a tökmagban, a mogyoróban, az olívabogyóban és az olívaolajban, a kukoricában, a szójában, az avokádóban, a tojásban, a mákban, a napraforgóban, sőt a kenyérben is) könnyedén beszerezhetjük a szükséges omega-6 mennyiséget. Jellemző a túlfogyasztás, pont amiatt, mert több, akár naponta fogyasztott élelmiszerben megtalálható.

Akkor van károsító szerepe, ha ezzel egyidejűleg a sokkal nehezebben „utántölthető” omega-3 zsírsavakból nem veszünk magunkhoz elegendő mennyiséget, pedig a legtöbb étrendben előnyös lenne, ha megnövelnénk az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztását, ezt például a zsíros halak heti egyszeri vagy kétszeri fogyasztásával, illetve alkalmanként a napraforgó olajnak a repceolajjal történő helyettesítésével lehetne elérni. Ugyanis a napraforgóolaj 122-szer több omega-6-zsírsavat tartalmaz (A napraforgóolaj kb. 50% Ω6-ot, míg a szójaolaj kb. 70% Ω6-ot tartalmaz!), mint omega-3-at.

culinary-oils7_hu

Néhány szó a transzzsírsavakról is….

A transzzsírok alapvetően kétféle módon keletkezhetnek, egyrészt mesterségesen, a növényi olajok részleges hidrogénezése, az olajok finomítása révén, másrészt természetes úton, a kérődzőállatok anyagcseréje során.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az összes elfogyasztott energia 1%-nál ne fogyasszunk több transzzsírt.

  • Emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint és csökkenti a védő HDL-t,
  • emeli továbbá a triglicerid szintet,
  • végső soron elősegíti a szívinfarktust, agyérgörcsöt, korai halált.

2012-ben jelent meg a szív- és érbetegségek megelőzéséről szóló európai ajánlás, mely mögé 9, a témában legjelentősebb orvosi szakmai társaság soraksult-krumpliozott fel, az ajánlás egyértelműen megerősíti a fenti bizonyítékokat a transz-zsírsavak ártalmairól és a bevitel korlátozását ajánlja.  Nem is gondolnánk, hogy a fankgyorsétteremben reggelire elfogyasztott fánk, az ebédre szánt nagy adag sült krumpli akár 10 gramm transzzsírsavat is tartalmazhat (az ajánlott napi mennyiség kevesebb, mint 2 gramm).

A természetes eredetű transz-zsírsavaknak azonban nem ismert a mesterségesekhez hasonló kedvezőtlen élettani hatásuk, ezért a kiegyensúlyozott táplálkozás keretein belül a kérődzőállatok teje és húsa biztonsággal fogyasztható.

Felhasznált irodalom:
vitalitas-magazin.hu
The European Food Information Council
webbeteg.hu
Okostányér
Táplálkozási Akadémia
USDA Nutrient Database for Standard Reference