Blog,  Táplálkozás

OKOSTÁNYÉR® – Az új magyar táplálkozási ajánlás

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.

 

A most kialakított javaslat az 1987-ben kidolgozott Táplálkozási ajánlás 12 pontját váltja fel, és a legfrissebb nemzetközi tudományos eredmények és jogszabályok mellett a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést is figyelembe veszi. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az OKOSTÁNYÉR®-t a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága ajánlásával teszi közzé.

Az egészséges táplálkozás alapvető feltétele a korszerű élelmiszerválaszték. Éppen ezért az MDOSZ abban bízik, hogy a táplálkozási ajánlások ösztönzően hatnak az élelmiszeripari innovációra és termékfejlesztésre is.

Az OKOSTÁNYÉR® újdonságai:

  • tápanyagalapú helyett élelmiszeralapú ajánlás
  • tányér lett az új ábrázolási forma
  • táplálkozási tippek és az egészséges adagméret bemutatása
  • só, zsiradék, cukor mennyiségének csökkentése
  • a folyadékbevitel fontossága
  • fizikai aktivitás

 

okostanyer_oldal_3-1

Bővebb információ az MDOSZ honlapján!