OKOSTÁNYÉR® – Az új magyar táplálkozási ajánlás
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.
A most kialakított javaslat az 1987-ben kidolgozott Táplálkozási ajánlás 12 pontját váltja fel, és a legfrissebb nemzetközi tudományos eredmények és jogszabályok mellett a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést is figyelembe veszi. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az OKOSTÁNYÉR®-t a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága ajánlásával teszi közzé.
Az egészséges táplálkozás alapvető feltétele a korszerű élelmiszerválaszték. Éppen ezért az MDOSZ abban bízik, hogy a táplálkozási ajánlások ösztönzően hatnak az élelmiszeripari innovációra és termékfejlesztésre is.
Az OKOSTÁNYÉR® újdonságai:
- tápanyagalapú helyett élelmiszeralapú ajánlás
- tányér lett az új ábrázolási forma
- táplálkozási tippek és az egészséges adagméret bemutatása
- só, zsiradék, cukor mennyiségének csökkentése
- a folyadékbevitel fontossága
- fizikai aktivitás
Bővebb információ az MDOSZ honlapján!