Teázzunk
A víz után a világon a leggyakrabban fogyasztott ital a tea. A tea jótékony hatásainak a kulcsa a polifenolok.
A teacserje őshazája Kelet-India Assam nevű tartománya. Jelentősek még Kína, Srí Lanka,Japán, Indonézia, Grúzia teaültetvényei is.
Azt, hogy egy tea zöld, fekete, fehér vagy oolong (vörös), teljes mértékben a feldolgozottság mértékétől függ.
- a fekete tea teljes mértékben erjesztett
- az oolong tea részben
- a zöld tea egyáltalán nem erjesztett, de serpenyőben kisütik és megszárítják
- a fehér tea nagyon kis mértékben feldolgozott.
A fekete tea legnagyobb mennyiségben cseranyagot tartalmaz, ezen kívül megtalálható benne fehérje és más nitrogéntartalmú vegyületek, szénhidrátok és 0,5-2,5% koffein, tehát magasabb a koffeintartalma, mint a kávénak, de a fekete teában a csersavhoz van kötve, ezáltal lassabb a felszívódása, hosszabb ideig és fokozatosan fejti ki élénkítő hatását. Készítésekor a tealeveleket fonnyasztják, sodorják, erjesztik, majd szárítják. Az erjesztésnek köszönhetően aromásabb lesz a tea.
A zöld teát úgy nyerik, hogy a tealeveleket fonnyasztják, majd gőzölik, hogy az enzimek elpusztuljanak, sodorják és szárítják. Így feldolgozás után is zöld marad a tea.
A teák illatosítására mintegy százféle anyagot használnak. A zöld teát jázmin virággal illatosítják vagy citrusfélékkel ízesítik, ezáltal javul élvezeti értéke. A fekete teák illatosítására bergamottolajat is használnak, ezek kerülnek Earl Grey elnevezéssel a boltok polcaira.
A teacserjén kívül más növények levelét és termését is felhasználhatják tea készítésére. Számos gyógynövényből és gyümölcsökből készítenek teákat. Ezeknél mindig fel kell tüntetni a növény nevét.
Tippek:
- Fontos kiemelni, hogy ne cukrozzuk a teát, használjunk természetes édesítőket: mézet, eritritet, vagy energiamentes édesítőszereket, ha a diéta ezt megköveteli!
- Ízesítsük természetes gyümölcsökkel: citrommal, naranccsal
- Használjunk különböző fűszereket: szegfűszeget, fahéjat, kardamomot.