Blog,  Táplálkozás

Hogyan táplálkozom??

Ahogy a címben is írtam, az én táplálkozási szokásaimról szeretnék írni: hogyan étkezik egy táplálkozástudományi szakember, egy fitness edző? 🙂

 

Írhatnám, vagy éppen az Instagram profilomra, vagy a Facebook oldalamra is tölthetnék fel olyan képeket, melyeken zömében a csirke+rizs kombináció, vagy a natúr puffasztott rizs némi sonkával látható. De nem, mert szeretek jókat enni, szeretem élvezni az ízeket, emellett persze szeretek egészségesen és változatosan táplálkozni, nem szeretem az egyhangúságot! Tisztában vagyok vele mit okoz a túlzásba vitt cukorfogyasztás, a finomított szénhidrátok fogyasztása és sorolhatnám még…. Tudatosan táplálkozom, de nem akarom (és nem is jó), hogy fanatizmussá váljon. Az esetek 70%-ában egészségesen étkezem, a maradék 30 százalékban pedig olyan ételeket eszek, amiket megkívánok és jól esik. Emellett edzőként meg van a rendszeres testmozgás is. Így kerek az egész, így érzem jól magam! Nincsenek falási rohamok, mert rugalmasan táplálkozom, nem vonok meg semmit magamtól, ésszerű keretek között eszek. A kiegyensúlyozott, egészséges életmódhoz a fent említett 30% is hozzátartozik. Közös sütizés a barátommal, barátnőkkel, anélkül, hogy a kalóriát vagy a benne lévő szénhidrát mennyiségét kezdeném el számolni.

“Így kerek az egész, így érzem jól magam!”

De nem mindig volt ez így! Sokféle diétát kipróbáltam, ideig óráig működött, de hosszútávon nem! Akkoriban (tizenévesen) nem tudtam mik azok a makronutriensek, hogyan kell helyesen táplálkozni, innen-onnan szedtem össze információkat, persze egy sem származott hiteles forrásból…. A főiskola alatt szereztem olyan tudást a táplálkozástudomány területéről, ahonnan már el tudtam indulni, majd később az egyetemi évek alatt teljesedett ki, de mindig van mit tanulni!

Igazából az utóbbi 2 évben találtam meg azt az irányt a táplálkozásban, amiben jól érzem magam. Kialakítottam a saját szabályaimat, megismertem a saját szervezetemet. Nem érzek bűntudatod, ha cukros dolgot eszek, ha a hétvége nem épp a mintaevésemről híres. Tartózkodom a szélsőséges irányzatoktól. Vallom, hogy a szervezetnek szüksége van mindenre, óvakodom a tiltásoktól, a megvonásoktól. Persze, tiszteletben tartom, ha valaki épp ezt az irányt képviseli! A szervezetnek szüksége van fehérjére, szénhidrátra és zsírra is! Nem szeretem az olyan diétákat, melyek egyik vagy másik makronutrienst tiltólistára teszik!

“Tartózkodom a szélsőséges irányzatoktól”

Párommal Esztergomot jártuk körbe, 3 nap kikapcsolódás, feltöltődés volt! 🙂 Az elmúlt hétvége jól tükrözi, hogy ha kikapcsolódásról, pihenésről van szó, akkor az étkezésben is lazább vagyok! 🙂 Nem cukros üdítőkkel fedezem a napi folyadékszükségletet és nem zacskószámra fogyasztom a chipset, nem erről van szó! Hanem meglátogattuk a Szamos Cukrászdát, ahol nagyon finom sütiket kóstoltunk, étteremben vacsoráztunk. Emellett a napi 10 km-es gyaloglás, emelkedőkkel fűszerezve meg volt, nem ültünk tétlenül! 🙂

A hétköznapokba visszatérve az étkezésem is visszaállt a helyes irányba. 🙂 Vallom, hogy kellenek az ilyen lazább napok, hiszen nem egy nap miatt fog borulni minden! Nem szabad rágörcsölni, mert mentálisan és pszichésen is tönkre teszi az embert!

Fontos az egészséges táplálkozás, nem csak esztétikai okokból. Korábban sokkal fontosabb volt, hogy nyárra lapos legyen a hasam, vagy beleférjek az eggyel kisebb méretű nadrágba, ma már előrébb került a saját egészségem, hogy “belül” is rendben legyen minden (laboreredmény, szerveim egészsége…).

“Tudtad?”

Tudtad? Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít? A lakosság nagy része kevesebbet mozog, mint amennyit eszik, energiatöbblet keletkezik. A fogyáshoz komoly akaraterő és kitartás kell, de minden fejben dől el! A keletkezett “zsírpárnák” sem egyik napról a másikra jöttek elő, időt kell adni a fogyókúrának! Önmagában az elhízás nem veszélyes, viszont idővel olyan betegségek alakulnak ki, melyek az emberi egészséget veszélyeztetik, ilyen például a szív- és érrendszeri megbetegedések, mozgáspanaszok, cukorbetegség!