Görög frappé
Nyaralásunk alatt ismerkedtünk meg a görög frappéval, első kóstolásra kedvenc lett. 🙂 Hazaérkezve recept után kutakodtam, szinte egytől-egyig ugyanazt a sémát találtam, így nem volt nehéz dolgom, pár perc alatt elkészül, szinte kalóriamentes hűsítő. Kávéimádóknak kötelező! 🙂
Az igazi frappé egy konferencián, véletlenül született meg. Meleg víz hiányában Dimitrios Vakondios csak hideg vízzel tudta elkészíteni instant kávéját, amiben a kávé kevésbé oldódik, ezért shaker-t használt segítségül.*
Hozzávalók:
- 1 kk. instant kávé
- 1 kk. etitrit/nyírfacukor
- hideg víz
- fél dl tej (vagy növényi tej, de el is hagyható)
- jégkocka (elhagyható)
A pohárba tesszük a kávét, az édesítőt és annyi vizet amennyi éppen ellepi. Tejhabosítóval (ennek hiányában shaker-ben vagy turmix gépben) 1-2 percig krémesre habosítjuk. Beletesszük a jégkockákat, felöntjük tejjel, majd annyi vízzel, hogy a pohár széléhez érjen a kávéhab. 🙂
*Forrás: http://sarti-info.hu/gorogorszag/gasztronomia/gorog-frappe-recept.php